Currently Empty: € 0,00
Optische lenzen
Lenzen: ze zitten in brillen, beamers en verrekijkers. Ook bevatten onze ogen verstelbare lenzen, waardoor wij voorwerpen op verschillende afstanden scherp kunnen zien.
Maar hoe werkt een lens precies? Waarom waren brillen in de jaren ’70 zo dik als jampot glazen? Of: wat is het verschil tussen brillen die een positieve- en negatieve sterkte hebben?
Dat leer je in deze video.
De belangrijkste concepten en principes die je in deze video leert zijn:
- Convexe en concave lenzen: leer hoe deze twee type lenzen kunnen worden gemaakt. Verder leer je de eigenschappen van deze twee type lenzen en hoe deze van elkaar verschillen.
- Lenssterkte en brandpuntafstand: ontdek hoe de sterkte van een lens samenhangt met de brandpunt afstand. Verder leer je hoe de sterkte van een lens afhankelijk is van de van zijn vorm en de brekingsindex van het type materiaal waarvan de lens gemaakt is.
- Beeldvorming: leer hoe je met een constructie kunt bepalen op welke positie er met een lens een scherp beeld wordt geprojecteerd van een voorwerp. Verder leer je wat er aan de hand is met de ogen van personen die een oogafwijking hebben zoals bijziendheid.
- De Lenzenwet: leer hoe je de beeldafstand, de voorwerpsafstand en de brandpuntafstand in een gegeven opstelling kunt berekenen met de lenzenwet.